jotain turhaa

ALV tappaa kuluttajamyynnin

Yrittäjissä on kuulemma tulevaisuus, mutta eipä se hohtoiselta näytä. Pääministeri patistaa työttömiä työllistämään itsensä. Tämän vuoden alusta alv-verovelvollisuuden alaraja nostettiin 10 000 euroon. Verohuojennuksen yläraja nostettiin myös 30 000 euroon.  Kuulostaa hienolta, mutta käytännössä yhdentekevää paitsi sivutoimisille, palkkatyössä käyville yrittäjille.

Yritysten kannalta alv on läpikulkuerä, tätä nyt aina hoetaan. Tottahan se onkin, ei se siinä mielessä ongelma olekaan. Ongelma on, että kuluttajan pitää maksaa se ennen kuin sen voi siirtää eteenpäin verottajalle.

Vaikka pienyrittäjä työskentelisi alalla, jolla tehtyyn työhön ei liity kuluja, painaisi kaikki yrittämisen kulut minimiin ja tyytyisi vaatimattomiin tuloihin, käteen jäävän tavoitellun tuntipalkan saa kertoa melkeinpä kahdella ja vielä lisätä 24% alv. Ja työmäärän vaihtelut, sairasajat, lomat yms. pitäisi nekin jotenkin kattaa.

Kun 20€ käteen saamiseksi pitää laskuttaa 50€ kuluttajalta, onnea vaan yritykseen. Eläkemaksut, vakuutukset ja henkilökohtaiset verot nyt vielä vois mennä, mutta siihen vielä +24% päälle. Joopa joo...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Eero Mattila

Mutta kovapalkkaiset virkamiehet ja poliitikot ei vaan pysty tätä ymmärtämään. Heillä ei ole rahasta pulaa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ennenkuin tätä kautta Suomeen saadaan uutta yritystoimintaa, pitää alvivalaan liikevaihdon nousta niin suureksi, että sillä voi elää. Alvivapaus poistaa myös alvivapauden yrityksen kuluista.

Eero Mattila

Tässä nyt ehkä tarkoitetaan pienimuotoista yritystoimintaa, remontteja, partureita yms. Älytön ALV-lainsäädäntö ohjaa töitä pimeille markkinoille, koska ALVin kanssa kustannus on liian suuri ja toimenpide liian monimutkainen työn teettäjälle.
- Tästä oli pari hyvää esimerkkiä vihreiden kansanedustajista, jotka teettivät pimeitä töitä ja jättivät veroja maksamatta...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Harri Holkerin johdolla kookoomuslaiset ja sen ajan vihreät alkoivat toitottamaan verotuksen painopisteen siirtämisestä kulutuksen verottamiseen palkkatyön verotuksen sijaan. Kuluttaminen näet on syntiä. Veropohjaa sitten laajennettiin ja veroa nostettiin ja nyt olemme saaneet tästä nauttia... niin ja ettei kokoomuslaiset alv:stä niin kärsisi, piti saada se kotitalousvähennys.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Meidän ALV:ta vastaavaa veroa peritään lähes kaikissa maailman maissa ja Euroopassa se on myös niin rakenteeltaan kuin tasoltaankin pitkälti verrattavisa meikäläiseen. Ruotsissa se on jopa korkeampi kuin Suomessa.

Kiinassa ei vielä 90-luvun alkupuolella peritty palkkatuloveroa lainkaan, mutta sikäläinen ALV oli silti olemassa. USA:ssa huomaa vasta kaupan kassalla, että hinta ei ollutkaan se mikä lapussa luki. Verot mätkäistään kassalla päälle.

ALV on selvästi suurin verokertymägeneraattori valtiolle niin Suomessa kuin muuallakin. Itse asiassa se ja muut kerätyt verot sekä valtion saamat tulot mahdollistaisivat tuloverosta luopumisen kokonaan, jos hyvää tahtoa riittäisi. Tämä olisikin verojen ja kustannusten alentamisessa se oikea tie. Ei veroteta työnteosta, vaan kulutuksesta, jos jostain pitää verottaa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ihan totta tuokin. Sinällään ihan sama kunhan sitä loppuasiakkaan maksamaa hintaa saadaan alemmas. Suomessa toki verotetaan molempia täysillä. =)

Pekka Pylkkönen

Taloustieteilijät luokittelevat veroja haitallisuuden perusteella. Kaikkein haitallisimpia taloudelliselle toimeliaisuudelle ovat mm. palkkatulojen sekä yritystoiminnan verot. Toiseksi haitallisimpia ovat alvin kaltaiset kulutusverot. Vähiten haittaa on kiinteistöveron kaltaisista veroista.

Toimituksen poiminnat