jotain turhaa

Jos Assad kaatuu...

Syyriassahan on suuri vähemmistö, n. 15% osuutta väestöstä edustavat,  alaviitit. Mikäli Assadin sekulaari hallinto kaatuu, alaviiteille jää vaihtoehdoksi paeta (eihän se ole kuin 3-4 miljoonaa pakolaista) tai jäädä taistelemaan "kunnon muslimeja" vastaan. Pelko alaviittien kansanmurhasta ei ole mitenkään aiheeton.

Lisäksi nyt armeijan ja turvallisuusviranomaisten henkilöstö koostuu pitkälti alaviiteista. Selvää on, että he eivät tule luopumaan aseistaan, koska tietävät mikä heitä odottaa. Lisäksi jos hallinto kaatuu, kukaan ei pysty pitämään maassa järjestystä yllä vaan koko alue hajoaa eri ryhmien keskinäisiin kiistoihin. Tuttu kuvio.

Lehdissä nyt rummutetaan kovasti Aleposta ja vaaditaan Syyriaa ja Venäjää lopettamaan hyökkäyksen, kapinalliset kun kaipaavat kovasti huoltotaukoa. Vauvaa ja sairaalaa näkyy lehdenkannessa. Tällä kertaa sitä ei näytä olevan tulossa, joten välit ovat kiristyneet äärimmilleen. Jemenin tuhoutuneista sairaaloista ei muuten näy kuvia kun pommittajana on Saudit? Toki varmasti siviilejä kuolee, kaupungeissa kun soditaan, niin käy varmasti. Ja siellähän soditaan niin kauan kuin kapinallisia on.

Lisäksi pitää muistaa Syyriaan kohdistuvat pakotteet, mm. rahaliikenteen ja tuonnin rajoituksien takia rahan, avun ja etenkin lääketieteellisten tarvikkeiden saaminen maahan on äärimmäisen vaikeaa. Ihmisiä kuolee ja avustustyön tekeminen ei onnistu. Linkin takaa löytyy myös YK:n vuotanut raportti aiheesta:

https://theintercept.com/2016/09/28/u-s-sanctions-are-punishing-ordinary...

Pakotteita muuten lievennettiin jokunne vuosi sitten ja - yllätys yllätys - aseiden vienti kapinallisalueille sallittiin. Niitä onkin sitten sinne virranut viime vuosien ajan. Eli aseet on ok, mutta muuten sideharsoakaan ei saa viedä. Irakissa muuten arvioidaan, että  vastaavien rajoitusten takia ainakin puoli miljoonaa lasta kuoli kauppasaarron aikana. Se oli vaan sen arvoista.

Lopulta voi kysyä, onko se Assad kuitenkin pienin paha. Kristallipallon ohella voi katsoa vaikka Libyaa nyt 5 vuoden jälkeen.

Ja täällä sytytellään kynttilöitä Venäjän suurlähetystön edessä...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tuli vaan mieleen, että viimeksi Suomesta on paennut suuri määrä ihmisiä uskonsa vuoksi, kun Stolbovan rauhan jälkeen Käkisalmen lääni liitettiin Ruotsiin ja alkoi pakkokäännytys Lutherin uskoon... Tverin karjalaiset ovat tämä etninen ryhmä. Sen jälkeen Lestadiuksen, Paavo Ruotsalaisen ja sun muiden sanansaattajat ovat saanee elää tässä maassa rauhassa. Ehkä tätä suvaitsevaisuutta pitäisi viedä Syyriaankin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos Assad kaatuu Syyriasta tulee epävaltio kuten Irakista, Afganistanista tai Libyasta, kaikki taistelevat keskenään ilman alkeellisintakaan järjestystä. Miksi USA haluaa tätä?

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Libyassa kriisin vuoksi kuolleita jotain luokkaa 15000, Syyriassa kuolleita luokkaa 300000-470000 (lähteestä riippuen) joista valtaosa Assadin hallinnon ja sen liittolaisten toimesta (YK:n ja useiden avustusjärjestöjen ärvioita). Vaikka uhrimäärän suhteuttaisi väkilukuun (Syyriaasa n. kolminkertainen väestö) niin siitä huolimatta uhreja on Syyriassa n. kymmenkertainen määrä. Toisin sanoen kansan näkökulmasta Libyan kriisin seuraukset ovat hyvin paljon vähemmän traagiset vaikka keskusvalta on hajonmnut.

Alaviittien asuinalueet ovat pääosin säästyneet taisteluilta ja he kyllä jatkossakin pystyisivät puolustautumaan samalla tapaa kuin kurdit omilla alueillaan.

Mitä kansanmurhaan tulee niin valtaosa Syyrian sisällissodan uhreista on sunnimuslimeja samoin kuin pakolaisista. Tämä on se mitä siellä tapahtuu eli todellisuutta toisin kuin joku epämääräinen pelko jostain tulevasta kansanmurhasta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Syyriassa on kysymys uskontoon liittyvästä sisällissodasta johon Venäjä ja USA ovat sotkeutuneet keskinäisen pullistelunsa takia.

Uskonnoltaan syyrialaisten enemmistö (90 %) on muslimeja. Sunnit muodostavat 74 % muslimiväestöstä, kun taas pienemmät suuntaukset (alaviitit, šiiat ja druusit) käsittävät 16 % väestöstä.

Alaviitti Bašar al-Assad peri vallan isältään vuonna 2000, ja käytännössä kaikki Syyrian nykyiset sotilaalliset ja tiedusteluelinten johtajat ovat alaviitteja.

Alaviitit pitävä Syyriassa valtaa, eli vähemmistö. Näin se tuppaa olemaan, että ajan myötä enemmistö syrjäyttää voimapolitiikalla valtaa pitävän vähemmistön.

Näin käy Syyriassakin ja se tapahtuu nopeasti, kun Venäjä ja USA häipyvät pysyvästi kuvioista.

Toimituksen poiminnat